Ελληνικός Στράτος PDF Εκτύπωση E-mail

http://apateonas.gr/images/apateonas/ellinikos-stratos-01.jpg

Ελληνικός Στράτος


Το Γενικό Επιτελείο Στρατού είναι το ανώτατο ιεραρχικά κλιμάκιο του Στρατού Ξηράς και το όργανο εκείνο, το οποίο βοηθά τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας στην ενάσκηση των καθηκόντων του και στην υλοποίηση της πολιτικής εθνικής άμυνας που χαράζει η Κυβέρνηση. Ο θεσμός του Επιτελείου είναι πολύ παλιός. Δημιουργήθηκε στην αρχαία Ελλάδα, όταν αυξήθηκαν και οργανώθηκαν οι στρατιωτικές δυνάμεις, ιδιαίτερα στην εποχή του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Η ιδέα συγκρότησης τακτικού στρατού στη Νεότερη Ελλάδα γεννήθηκε για πρώτη φορά στις αρχές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Μέχρι τότε κανένα οργανωμένο στρατιωτικό τμήμα δεν υπήρχε. Ο αγώνας για την εθνική ανεξαρτησία γινόταν από άτακτα σώματα, αποτελούμενα κυρίως από ομάδες κλεφτών και αρματολών με επικεφαλής εμπειροπόλεμους οπλαρχηγούς (Καπιτάνους).
Πρώτος ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, το Μάρτιο του 1821, συγκρότησε στο Ιάσιο της Μολδαβίας το γνωστό Ιερό Λόχο από ένα τάγμα Πεζικού (500 άντρες), 200 ιππείς και μία πυροβολαρχία (4 πυροβόλα). Ένα χρόνο αργότερα, τον Απρίλιο του 1822, θεσπίστηκε με νόμο η σύσταση τακτικού στρατού.

 

Σχόλια  

 
0 # Maria 01-10-2010 13:19
Ellhnikos stratos///LOUFA KAI APALAGH.............
Απάντηση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Copyright © 2018. Apateonas.gr.
XHTML CSS